De laatste tijd is er veel ophef over grensoverschrijdend gedrag. Johan Derksen schept op over het gebruik van een kaars, Lil Kleine mept er lustig op los en zo’n beetje iedere kerel op het Gooische Matras vergrijpt zich aan jonge, naïeve meisjes die minstens zo beroemd willen worden als Anouk.

Flirten doe je al vanaf de wieg. Want hoe zorg je er ánders voor dat je gevoed en verzorgd wordt? Vers uit het ei zet je het eerst op een huilen, maar later leer je al gauw dat lief lachen ook een optie is.

Jaren gaan voorbij en dan ben je groot.

Vers van Schoevers ging ik het maken als secretaresse. Hoe? Door de ideale secretaresse te zijn en nee, dat deed ik niet door fantastisch te typen. Mijn baas moest zich gezien voelen. Groot en stoer en in charge. Maar er moest ook voor hem gezorgd worden: Koffietje halen, even laten praten, aai over de bol… dat werk. Had ik dezelfde salarisverhogingen gehad als ik deze man verteld had dat het een flapdrol was en dat hij nu eindelijk eens moest leren om z’n eigen koffie te scoren? Wát denk je zelf..

Machtsverhoudingen zorgen voor afhankelijkheden tussen man en vrouw. Hij kan iets regelen wat zij hebben wil. Geld, aanzien, aandacht of door naar de volgende ronde van een talentenshow… Hij maakt daar gebruik van, maar ZIJ OOK! En zo verschijnen jonge meiden in té korte rokken op plekken waar dat nou nét niet handig is. Of toch wel..?

Even voor de duidelijkheid: Ik denk dat vrouwen het sterke geslacht zijn. Wij vrouwen weten exact wat we moeten doen om een man op z’n knieën te krijgen. Mannen denken namelijk vanaf de oertijd al met hun lul en daar maken wij vrouwen dankbaar gebruik van.

Is het dus erg als een vrouw behalve haar brein óók even haar stralende lach in de strijd gooit om te krijgen wat ze hebben wil? Nee. Zolang ze maar bewust is van het effect én daarna de consequenties accepteert van dit gedrag. Soms lukt het plan en krijgt ze wat ze hebben wil. En soms lukt het niet. Dikke pech.

En is het erg als een man zich laat verleiden? Nee. Zolang hij zich maar verantwoordelijk weet voor zijn eigen reactie. Dus mannen, hou op met dat gejank als je ter verantwoording wordt geroepen voor buitensporige gedrag. Hou je handen (en alle andere uitsteeksels) thuis óf ga in op haar avances en word uitgebreid verliefd, ook goed! Maar verschuil je niet achter je hormonen en geef niet de schuld aan te veel drank. En doe het zéker niet af als een jeugdzonde, want daarmee geef je de jeugd het idee dat dit soort stommiteiten achteraf wel goed te praten zijn.

Worstel jij met machtsverhoudingen, op kantoor maar wellicht ook in je privéleven? Laat het me weten. Samen vinden we vast een middenweg.