Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden. Dat is wat er in de bijbel staat en waar de meeste mensen zich aan houden. Maar is dat wel zulk goed advies?

Hoe zou het zijn als jij de ander behandelt… zoals de ANDER behandeld wil worden? Dan zou ik persoonlijk een zachte, rustige persoon met zachtheid en rust benaderen. En een verbaal krachtige stuiterbal niet vermoeien met mijn behoefte aan details. Dan zou ik de gefocuste manager nooit meer lastigvallen met al mijn supergrappige anekdotes die nergens over gaan. En mijn zorgvuldige collega krijgt dan de tijd om zich op een gesprek met mij voor te bereiden.

Iedereen op dezelfde manier behandelen is dus zeker goedbedoeld advies maar niet erg praktisch. We zijn namelijk allemaal anders in elkaar gezet, gelukkig maar! Want juist die verschillen maken het leven interessant en de onderlinge communicatie sprankelend en onvoorspelbaar.

Communicatie zorgt voor verbinding. Maar ook voor irritatie en voor de verkeerde stempels. Zo wordt een collega die heel veel waarde hecht aan duidelijkheid en een correcte weergave van de werkelijkheid opeens de AUTIST genoemd. En zal de dominante pingpongbal op het schoolplein op de nominatie staan voor een receptje ADHD-medicatie. Zo zal de zacht pratende, vriendelijk glimlachende man worden weggezet als een watje en de vrouw die kort en bondig haar verhaal doet is…. Tja, da’s gewoon een bitch!

Leer dus vooral de taal van de ander spreken. Het is makkelijker dan een cursus Frans en onmiddellijk praktisch toepasbaar op je werk, in je gezin of gezellig flirtend op een zonnig terras. Ik wil in het najaar een korte, praktische cursus van één dag organiseren waarin ik je alle talen van de wereld leer spreken. Doe je mee? Laat het me weten.